Friday, January 23, 2015

USAH BIMBANG JIKA ISLAM DIBENCI ORANG KAFIRAda yang menegur kononnya kalau kita fanatik atau ikutkan sangat dalam menjaga sensitiviti agama kita nanti orang bukan Islam tak nampak kebaikan Islam atau menjauhkan diri dari Islam. 

Kepada mereka yang berhasrat mengajak orang masuk islam, bacalah habis Al Quran. Tang mananya sampai nak pertahankan akidah sendiri pun tak mampu sebab takut orang kafir benci? 

Mereka membenci Islam sebab memang mereka tidak dapat hidayah Allah. Hidayah itu hak Allah. Hatta ayah saudara yang dicintai Nabi pun mati dalam keadaan kufur kepada Allah. 

Kalau kerana inginkan sangat dapat perhatian orang kafir sampai akidah sendiri pun tidak dijaga. Dakwah entah ke mana. Akidah sendiri pun entah ke mana...

Tanggungjawab kita hanyalah untuk menyampaikan Islam kepada mereka melalui ayat- ayat Allah dengan cara yang ditunjukkan Nabi. Bukan untuk memastikan mereka menerima Islam. Jika mereka menolak maka kita tahulah apa maksudnya..

Jadikanlah ayat ini panduan..

('Āli `Imrān):20 - Kemudian jika mereka mendebat kamu (tentang kebenaran Islam), maka katakanlah: "Aku menyerahkan diriku kepada Allah dan (demikian pula) orang-orang yang mengikutiku". Dan katakanlah kepada orang-orang yang telah diberi Al Kitab dan kepada orang-orang yang ummi: "Apakah kamu (mau) masuk Islam". Jika mereka masuk Islam, sesungguhnya mereka telah mendapat petunjuk, dan jika mereka berpaling, maka kewajiban kamu hanyalah menyampaikan (ayat-ayat Allah). Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya.

No comments:

Post a Comment