Tuesday, March 11, 2014

Khas buat 77746 orang pembaca SPEKULASI MH370Saya sangat terkejut dengan jumlah pembaca post spekulasi kehilangan pesawat MH370 yang mencecah seramai 77746 orang dalam masa 2 hari. Jumlah itu menyamai jumlah pembaca keseluruhan 148 post selama 4 tahun saya sebagai blogger. Hal ini tidak menghairankan kerana isu misteri kehilangan pesawat ini menarik jutaan manusia seluruh dunia dan dijadikan headline bagi kebanyakan akhbar-akhbar ternama. Perolehan info dari pengarah DCA yang merupakan satu-satunya manusia secara sah dalam undang-undang penerbangan awam diberikan hak untuk bercakap tentang misteri MH370 ini sangat terhad dan tidak memuaskan menyebabkan ramai orang mencari info alternatif di media maya. 

Saya dengan rendah diri mengajak pembaca blog ini dan mereka yang sangat prihatin tentang nasib pesawat MH307 untuk menghayati beberapa ayat AlQuran di bawah yang saya rasakan sangat berkaitan dengan misteri kehilangan MH370 ini. Dialah yang lebih berhak untuk kita letakkan segala pengharapan setelah kemampuan bermain dengan spekulasi telah sampai ke penghujung.

Terus terang saya memang tidak lancar dalam membaca Al Quran dan atas sebab itu saya berusaha memahaminya sejak dibangku sekolah lagi. Pemahaman AlQuran adalah fundamental bagi orang Islam untuk mendapatkan manfaat dari mukjizatnya. Kebetulan pada subuh tadi ayat-ayat hebat ini menjadi giliran untuk saya baca.

Sebarkanlah. Mudah-mudahan lebih ramai orang membacanya berbanding spekulasi saya yang tiada apa-apa harga. Biarpun kita yakin kehilangan pesawat ini adalah angkara manusia berpenyakit hati, kita doakanlah Allah menggagalkan perancangan khianat mereka terhadap negara kita yang tercinta ini. AMIN

Wallahua'lam.


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Al-'An`ām:59 - Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yang ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya melainkan Dia lah sahaja; dan Ia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut; dan tidak gugur sehelai daun pun melainkan Ia mengetahuinya, dan tidak gugur sebutir bijipun dalam kegelapan bumi dan tidak gugur yang basah dan yang kering, melainkan (semuanya) ada tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz) yang terang nyata.

Al-'An`ām:60 - Dan Dia lah yang menidurkan kamu pada waktu malam, dan mengetahui apa yang kamu kerjakan pada siang hari; kemudian Ia bangunkan kamu (dari tidur) padanya, untuk disempurnakan ajal (masa umur kamu) yang telah ditetapkan. Kemudian kepadaNyalah tempat kamu kembali, kemudian Ia menyatakan kepada kamu apa yang kamu lakukan.

Al-'An`ām:61 - Dan Dia lah yang berkuasa atas sekalian hambaNya; dan Ia mengutuskan kepada kamu pengawal-pengawal (malaikat yang menjaga dan menulis segala yang kamu lakukan), sehingga apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara kamu, lalu diambil (nyawanya) oleh utusan-utusan Kami (malaikat); sedang mereka pula (malaikat itu) tidak cuai (dalam menjalankan tugasnya).

Al-'An`ām:62 - Kemudian mereka (yang diambil nyawanya itu) dikembalikan kepada Allah Pengawas mereka yang sebenar (yang akan membalas dengan adil). Ketahuilah, bagi Allah jua lah kuasa menetapkan hukum (pada hari kiamat itu), dan Dia lah secepat-cepat Pengira - Penghitung.

Al-'An`ām:63 - Katakanlah: "Siapakah yang menyelamatkan kamu dari bencana-bencana di darat dan di laut? (Ketika) kamu berdoa merayu kepadaNya dengan merendah diri (secara terbuka) dan secara bersembunyi, (dengan berkata): "Demi sesungguhnya jika Allah selamatkan kami dari bencana ini nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang bersyukur". Al-

'An`ām:64 - Katakanlah: "Allah jualah yang menyelamatkan kamu dari bencana itu dan dari segala jenis kesusahan; dalam pada itu, kamu (masih) mempersekutukan (Allah dengan sesuatu yang lain)".

Al-'An`ām:65 - Katakanlah: "Dia lah yang berkuasa menghantar kepada kamu azab seksa (bala bencana), dari sebelah atas kamu, atau dari bawah kaki kamu, atau Ia menjadikan kamu bertentangan dan berpecah-belah - berpuak-puak, dan Ia merasakan sebahagian daripada kamu akan perbuatan ganas dan kejam sebahagian yang lain". Perhatikanlah bagaimana Kami menjelaskan ayat-ayat keterangan (yang menunjukkan kebesaran Kami) dengan berbagai cara, supaya mereka memahaminya.

No comments:

Post a Comment