Sunday, October 25, 2015

DA'IE?..MERKETER?.. CYBERTROOPER?

DA'IE adalah segolongan manusia biasa yang dimuliakan oleh Allah hanya kerana mengajak orang kepada kebenaran.. Tak perlu jadi Ustaz mengajar di surau pun boleh jadi Da'ie..

Kalau dalam sebuah perniagaan DA'IE sama tugasnya dengan MARKETER.  Bezanya Marketer cari bisnes untuk syarikat.. Tanpa bisnes kilang besar mana pun boleh tutup.

Dalam sebuah kerajaan pula DA'IE sama tugasnya dengan CYBERTROOPER. Bezanya CYTRO cari sokongan untuk kerajaan. Tanpa sokongan kerajaan akan TUMBANG.

DA'IE dalam agama ialah mengajak orang kepada Allah. Sukar kerana Allah sifatnya tidak nampak. Hanya dengan bercakap tentang kekuasaan Allah sahaja Allah akan hadir dalam hati manusia dalam bentuk iman. Tanpa iman.. amalan semudah zikir pun jadi terlalu berat.. Inikan pula nak bangun awal pagi start motor ke masjid..

Berikut kisah DA'IE dalam AlQuran

Di permulaan surah Yassin terdapat kisah pemuda bernama HABIBUNNAJAR yang berlari dari hujung kota untuk membenarkan kata-kata 3 orang rasul yang ditolak oleh kaumnya. Lalu dia dibunuh dan Allah hantarkan beliau terus ke dalam Syurga..

Yā-Sīn:26 - Dikatakan (kepadanya): "Masuklah ke surga". Ia berkata: "Alangkah baiknya sekiranya kamumku mengetahui.

Apa yang dikatakan oleh pemuda itu kepada kaumnya? Beliau tidak membuka aib sesiapa.. tidak mencemuh dan membenci sesiapa.. beliau hanya menyatakan perkara yang benar...Inilah kata2 yang menyebabkan dia bahagia selama lamanya..

Yā-Sīn:22 - Mengapa aku tidak menyembah (Tuhan) yang telah menciptakanku dan yang hanya kepada-Nya-lah kamu (semua) akan dikembalikan?

Yā-Sīn:23 - Mengapa aku akan menyembah tuhan-tuhan selain-Nya jika (Allah) Yang Maha Pemurah menghendaki kemudharatan terhadapku, niscaya syafa'at mereka tidak memberi manfaat sedikitpun bagi diriku dan mereka tidak (pula) dapat menyelamatkanku?

Yā-Sīn:24 - Sesungguhnya aku kalau begitu pasti berada dalam kesesatan yang nyata.

Yā-Sīn:25 - Sesungguhnya aku telah beriman kepada Tuhanmu; maka dengarkanlah (pengakuan keimanan)ku.

No comments:

Post a Comment