Saturday, December 6, 2014

RASULULLAH PUN TAHU KEPENTINGAN BAHASAKuliah subuh pagi ni Ustaz kata Rasulullah mempunyai kelebihan mudah untuk menyesuaikan dialek arabnya sehingga sesiapa yang mendengar kata2 Rasulullah merasakan seolah olah Rasulullah lahir dari kabilah mereka.... Pentingkan keutamaan bahasa dalam dakwah? Sebab itu gereja sangat teruja menggunakan bahasa melayu dalam usahanya menarik lebih ramai orang melayu untuk menganuti agama Kristian. 

Bahasa adalah jambatan kepada persefahaman dan ia turut memainkan peranan penting dalam memberi kefahaman tentang agama kepada manusia. Bahasa boleh jadi penghalang kepada usaha membentuk persefahaman. Apabila tiada persefahaman, manusia akan terus berada dalam kejahilan dan mengulangi kesilapan.. fahaman yang salah pula membawa kepada kesesatan. Penghalang ini perlu diruntuhkan bagi memberi laluan penyebaran fahaman yang menjadi asas kesatuan pemikiran dan tindakan.

Jika Rasullullah pun tahu kepentingan bahasa dalam penyebaran dakwahnya. Mengapa peminpin di negara ini tidak mengerti bertapa perlunya rakyat tidak dipisahkan oleh perbezaan bahasa. Mereka perlu disatukan dengan satu bahasa. Jangan sampai kerana bahasa rakyat negara ini berpecah-belah dan memusnahkan kemakmuran negara sendiri.

No comments:

Post a Comment