Friday, June 5, 2015

USAH LAYAN LAGI, SAMAN JIKA TIDAK BENARKetua Pemuda UMNO Kluang merangkap Pengerusi NGO Sukaguam Dato Khairul Anwar Rahmat dipersalahkan dan dianggap tersilap langkah dengan menganjurkan majlis NGO bersama Dato Seri Najib Tun Razak yang dinamakan "NOTHING TO HIDE" pagi tadi. Penganjuran yang lemah, terlalu terbuka dan tidak mengambil kira ketegangan yang boleh berlaku akibat cetusan emosi dari kedua-dua belah pihak yang bertelagah. 

Penganjuran ini pada mulanya dilihat positif namun akhirnya ia dijadikan platform oleh pengikut serta Tun Dr Mahathir sendiri mengambil kesempatan menghangatkan keadaan. Program apapun yang berkaitan persoalan dibangkitkan bekas Perdana Menteri itu perlu dihentikan. Cukup sekadar penjelasan oleh individu atau kementerian yang berkaitan. Layanan istimewa Perdana Menteri terhadap isu-isu yang dibangkitkan Tun M hanya memberi political mileage kepada musuh-musuh politik DS Najib apabila ia menjadi catalyst. pemangkin kepada ingatan rakyat dari masa ke semasa dikala ia dianggap terlalu lama untuk sampai ke penyudah. 

Ramai sudah semakin jelas dan sedar Tun M tidak lagi berminat untuk mendengar apa pun alasan yang diberikan DS Najib kerana beliau ada agenda lain disebalik isu-isu yang dibangkitkan. Keihklasan Tun M yang menjadi penarik kepada ramai penyokongnya kononnya beliau buat semua itu demi UMNO telah pun tercalar kerana beliau sanggup menyerang hal peribadi DS Najib dan menyebarkan kebencian serta prasangka terhadap Perdana Menteri. 

Apa yang perlu dilakukan oleh DS Najib ialah mengarahkan peguamnya menjalankan tugas untuk bertidak terhadap sesiapapun yang menyatakan perkara tidak benar tentang beliau. Biarkan mahkamah mengambil alih apabila tiada lagi tolak ansur atau perasaan saling hormat menghormati. 

Tindakan ini jua dapat memberi signal keyakinan kepada rakyat bahawa Perdana Menteri dipihak yang benar. Survival politik DS Najib menentukan kestabilan politik dan masa depan negara ini. Tidak perlu pilih kawan atau lawan. Jika ikhlas menegur tidak perlu hingga sampai memburuk-burukkan, Apatah lagi mereka sudah mempunyai gerakkan dari pihak-pihak yang mempunyai kepentingan untuk menggugat kedudukan Perdana Menteri. 

Tiada lagi maaf dan tiada lagi toal ansur terhadap golongan pelampau ini. Segala jalan diplomasi untuk memuaskan hati mereka hanya menyebabkan mereka meraih lebih ramai penyokong. Biar mahkamah sahaja yang tentukan dan mendidik mereka bahawa jangan sekali-kali bermain persepsi dengan Perdana Menteri.

No comments:

Post a Comment