Thursday, August 16, 2012

Ustaz Nasya : Rapatkan SAF!

Meneliti kenyataan penuh Ustaz Nasya yang juga bekas Timbalan Presiden PAS sudah semestinya mampu menjernihkan semula pemikiran sebahagian besar umat Islam di Malaysia tentang betapa pentingnya usaha untuk merapatkan saf demi mempertahankan agama yang kita anuti ini melampaui sebarang sempadan ideologi dan fahaman politik.


Suasana santai dan mesra di apit oleh ulama besar di Masjidil Haram. Adakah ia bakal mengubah landskap politik negara kita? Ramai rakan seangkatan PAS tidak senang dengan keadaan ini seolah-olah ia merupakan satu dosa besar.

Ada yang mungkin sibuk berkira-kira pihak manakah yang akan lebih mendapat manfaat apabila sekeping gambar beliau bersama Perdana Menteri terpangpang didada-dada akhbar. Namun suasana santai dan mesra dua tokoh politik dari dua parti umat Islam terbesar negara itu lebih-lebih lagi diapit oleh ulama tersohor di Tanah Suci Mekah memberikan perspektif baru kepada landskap politik negara. Ia memecahkan dinding sengketa dan perbalahan antara umat Islam yang seringkali menggusarkan mereka yang sangat mencintai perpaduan Islam.

Teringat kembali soalan saya kepada Dato Sri Mustafa Mohamed apabila berpeluang menyertai sekumpulan pelajar matrik UIA PJ ke jamuan Iftar di kediaman rasmi beliau sekitar tahun 1999, "Sebagai seorang pelajar dan juga gologan remaja yang tidak mengerti dengan konflik yang berlarutan sekian lama antara UMNO dan PAS, saya melihat keadaan ini satu yang amat merugikan kepada kekuatan bangsa dan agama kita. Dimanakah titik pertemuan yang bakal menyatukan kita semua?" . Menteri yang sangat mesra rakyat ini kemudiannya menyatakan bahawa ia terpulang kepada cara pembawakan pimpinan parti dalam mencorakkan halatuju pengikutnya.


Pengaruh Ustaz Nasya sangat signifikan dalam PAS dan beliau semakin disisihkan oleh PAS kerana sering menganjurkan dialog penyatuan ummah dengan pemuda UMNO seketika dahulu.

Adalah amat penting tidak kira bagi parti PAS atau pun UMNO mempunyai pemimpin yang berjiwa besar dan meletakkan rasa cinta kepada agamanya melebihi segala-galanya. Pemimpin yang tidak akan sekali-kali mengorbankan prinsipnya demi sedikit kelebihan dan keselesaan dunia. Pemimpin yang berani menyatakan pendiriannya walaupun terpaksa menentang arus. Munculnya pemimpin sebeginilah yang akan menyelamatkan dan menyatukan umat Islam.

Semoga sinar di penghujung Ramadhan ini memberi harapan baru untuk Islam yang lebih kuat dan gemilang... Amiiin ..

Penjelasan Nasharudin

NASHARUDIN Mat Isa kelihatan ceria sejurus tiba dari Jeddah di balai ketibaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang, semalam.
Sebaik tiba di tanah air dari Tanah Suci, Mekah semalam, bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa mengadakan sidang akhbar khas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).
Pada sidang akhbar itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Bachok membalas kenyataan beberapa pemimpin Pas yang mempertikaikan kehadiran beliau di Mekah bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Mereka juga membidas Nasharudin berikutan kenyataan beliau yang menggesa Pas mengkaji semula kedudukan dalam pakatan pembangkang jika DAP terus menolak pelaksanaan hukum hudud. Berikut kenyataan penuh beliau:
Laporan media cetak dan elektronik pada 14 dan 15 Ogos 2012 dan beberapa ulasan daripada pelbagai pihak sehubungan dengan kenyataan saya di Mekah al-Mukaramah adalah dirujuk.
- Hudud
Saya kekal dengan pandangan saya bahawa Karpal Singh bukan hanya sekadar anti hudud tetapi anti-Islam.
Sebagai seorang peguam yang lama, dia tahu apa itu substantive law dan apa itu procedural law. Pelaksanaan hudud memerlukan kepada standard of proof yang cukup tinggi untuk boleh dilaksanakan, ada kesalahan yang memerlukan tahap pembuktian ke taraf beyond any shadow of doubt iaitu tahap pembuktian yang maksimum, sebelum boleh ia dilaksanakan, tetapi dia menolak semua itu hanya kerana ia adalah undang-undang Islam.
Berapa kali sudah dia mengungkapkan bahawa pelaksanaan sistem perundangan Islam is over my dead body menunjukkan dia sanggup mati untuk pertahankan pendiriannya, maka saya juga sanggup melakukan apa saja at whatever cost untuk pertahankan agama saya. Terpulanglah kepada mana pihak yang mungkin kerana percaturan politik akan mendiamkan diri seperti syaitan-syaitan bisu yang sering diungkap oleh pimpinan, insya-Allah saya tidak akan biarkan mana-mana pihak sewenang-wenangnya menghina agama saya.
Pas harus lebih tegas menyatakan pendiriannya dalam hal ini kerana sokongan yang diberikan oleh masyarakat umum kepada Pas adalah kerana perjuangannya untuk menegakkan syariah Allah SWT namun dalam isu hudud yang diserang dan dikecam oleh Karpal Singh ini, masih ramai yang tertunggu apa sikap Pas terhadap Karpal Singh.
Adakah tahaluf siyasi yang sedang diamalkan oleh Pas turut membolehkan kesepakatan dengan mereka yang menolak dan memerangi Islam. Harapan saya adalah apabila penjelasan dibuat oleh pimpinan tertinggi Pas kepada masyarakat umum, maka akan terjawablah kekaburan yang ada pada masyarakat umum. Pemimpin Pas mungkin sudah faham, ahli Pas juga mungkin sudah mengerti tetapi masyarakat umum masih menanti penjelasan. Pas tidak akan menang hanya dengan undi daripada ahlinya sahaja.
- Isu pertemuan di Mekah
Kepada mereka yang membuat andaian, tuduhan dan suu’ dzan (bersangka buruk), nasihat saya adalah ittaqillah, ittaqillah, ittaqillah (bertakwalah) dan beristghfarlah khasnya pada hari-hari terakhir Ramadan ini. Kasihan saya melihat mereka yang menghukum tanpa tahu hujung pangkal. Berbaik sangkalah sesama Muslim. Hampir sebulan sepanjang Ramadan ini, doa qunut yang dibacakan di hadapan Kaabah ketika solat witir, menyeru kepada merapatkan saf dan menyatupadukan orang Islam. Imam solat saban malam memohon dengan doa Ya Allah satukanlah suara umat Islam.
Saya telah mengaturkan pertemuan di Mekah antara beberapa orang ulama di Mekah bersama dengan YAB Perdana Menteri bersempena dengan persidangan OIC. Saya dijemput ke Mekah dengan visa khas selepas YAB PM bersetuju untuk bertemu dengan ulama-ulama tersebut. Perbincangan telah diadakan di sebuah villa kenalan bersebelahan dengan Masjidil Haram. Yang dibincang antara lain adalah isu di Syria dan Rohingya. Para ulama tersebut menyebut tentang peranan yang boleh dimainkan oleh Malaysia. Perbincangan juga menyentuh beberapa kejayaan yang telah dicapai oleh Malaysia. Mereka juga telah meninggalkan beberapa pesanan kepada PM seperti memastikan Malaysia terus mengangkat pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah dalam memelihara kesucian Islam.
Pertemuan itu sedikit pun tidak berbincang tentang Pas atau UMNO, sebab isu yang dibincangkan adalah jauh lebih besar daripada Pas atau UMNO. Kami berbincang tentang keadaan semasa ummah. Rasullullah menyebut, man lam yahtamma biamril muslimin falaisa minhum (Siapapun yang tidak menganggap penting urusan/perkara yang menimpa kaum muslim, maka dia bukan termasuk golongan mereka (muslim).
Adakah berbincang tentang ummah satu jenayah?
Tiba-tiba dikaitkan dengan saya akan masuk UMNO. Untuk kesekian kalinya saya sebutkan secara terbuka, saya tidak ada niat untuk masuk UMNO, cuma saya menganggap semua yang mengucap kalimah syahadah sebagai saudara saya seiman termasuklah pemimpin dan ahli UMNO, dan mereka yang bukan Islam sebagai saudara saya seinsan. Perbezaan pandangan politik tidak seharusnya dijadikan sebab untuk kita tidak memikirkan maslahat ummah.

No comments:

Post a Comment