Thursday, February 20, 2014

Kassim Ahmad: Ancaman kepada institusi ulamakKasta Paderi Kristian? Itulah yang diumpamakan kedudukan ulamak dalam masyarakat Islam. Karektor yang dimaksudkan ialah mahu idea dan pendapatnya diterima tanpa boleh dicabar. Tak perlu beremosi hingga melabelkan orang lain dengan label yang setaraf dengan kufur. 

Benar institusi ulamak ada peranan sejak zaman berzaman dalam menjadi punca rujukan bagi sebarang permasalahan berkaitan agama. Hanya mereka yang diakui ketinggian ilmunya sahaja layak untuk berbicara tentang hukum. Namun adakah salah jika sekadar melontarkan persoalan untuk diuraikan agar sekiranya ada kekhilafan dapat diperbetulkan? 

Janganlah hanya kerana kewujudan sekumpulan manusia yang mendakwa tinggi ilmunya lalu mahu dikembirikan kemampuan berfikir manusia yang lainnya. Jika ini berlaku maka dakwaan ulama adalah sama kastanya dengan Paderi Kristian adalah semakin menjelaskan. 

Paderi Kristian dengan kerektornya yang tamakkan kuasa dan pengaruh hingga agama beserta kitab yang dibawa boleh wujud dalam pelbagai versi jauh berbeza dengan versi asal seperti yang diturunkan kepada Nabi Isa A.S. Apa bezanya dengan ulama yang hebat egonya sesama golongan sendiri? Saling mendakwa pendapat merekalah yang lebih baik dan lebih tepat dari pendapat ulama yang lain. 

Bezanya mujur Allah telah memberi jaminan ke atas Al Quran bahawa tidak siapa pun mampu mengubahnya. Adakah keadaan ini tidak cukup sebabnya untuk kita lebih berhati-hati dan mengkaji mana-mana hukum dan amalan yang ditetapkan oleh ulamak terdahulu yang mungkin tidak menepati tuntutan dalam AlQuran? Lalu kedapatan ini dilabel sebagai anti hadis. Akal yang waras mampu berfikir siapakah yang zalim dan berlebih-lebihan serta melampaui batas dalam urusannya terhadap Muslim yang lain. 

Tajdid yakni pembaharuan ke atas hukum-hukum ijmak ulamak terdahulu yang mungkin tidak menepati ajaran AlQuran atau berlebihan-lebihan sehingga lari jauh dari cara kehidupan seperti yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW perlu dilakukan dari masa ke masa, dari zaman ke zaman sebagai usaha meneutralkan semula atau membersihkan diri kita amalan-amalan agama yang bukan berasal dari ajaran agama Islam yang sebenar. 


Petikan dari Sinar Harian pada 20 Febuari 2014 seperti berikut;IPOH -  Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria meminta umat Islam tidak terpengaruh dengan ucapan pemikir, Dr Kassim Ahmad yang disifatkan bercanggah dengan asas ajaran Islam.Sambil mengecam tindakan Yayasan Kepimpin Perdana (Perdana Leadership Foudation) yang diterajui bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana memberi ruang kepada kepada pemikir seperti Kassim, Harussani berkata, kandungan ucapan Kassim dalam satu seminar di Putrajaya itu, sangat berbahaya kepada akidah umat Islam kerana ia menyangkal beberapa perkara pokok dan asas dalam agama Islam.“Saya meminta umat Islam jangan terpengaruh dengan ucapan beliau kerana terang-terangan ia bercanggah dengan asas ajaran Islam. Bahkan orang yang percaya dengan ucapan itu boleh menjadi kafir.“Kita juga amat dukacita seorang pemimpin yang dulunya disanjung tetapi terpengaruh dengan ajaran seperti ini dan saya mahu Kassim serta mereka yang bersetuju dengan pandangan beliau supaya bertaubat,” katanya dalam sidang media di pejabatnya di sini, semalam.Hadir sama, Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim.Menurut Harussani, fahaman yang dibawa Kassim itu sudah pun difatwakan oleh kebanyakan negeri sebagai menyeleweng tetapi perkembangan terbaharu ini memberikan ruang untuk cuba menyuburkan kembali pemikiran songsang itu.Kassim yang terkenal dengan kenyataan kontroversinya itu Ahad lalu, berucap dalam satu seminar dengan mengaitkan ulama dengan kasta paderi selain membuat kenyataan berhubung pemakaian tudung bagi wanita Islam.Pandangan Kassim itu juga turut dibidas beberapa pihak, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pemimpin politik.Menurut Harussani, tindakan Kassim itu menyerlahkan kejahilannya apabila meletakkan ulama sebaris dengan kasta paderi, termasuk mengistinbat ayat-ayat berhubung dengan hukum berkaitan aurat.“Asasnya beliau bukan orang yang berkeahlian dalam membicarakan ayat-ayat hukum di dalam al-Quran kerana sangat kurang ilmu asas bahasa Arab dan ilmu-ilmu usul fiqh yang merupakan mekanisme penting dalam mengistinbat hukum, sebaliknya hanya menggunakan ilmu logik dan ilmu bahasa yang sangat mudah sifatnya.“Saya berharap pihak berwajib menguatkuasakan undang-undang selaras dengan fatwa yang dikeluarkan dan bertepatan dengan Rukun Negara iaitu Kedaulatan Undang-undang,” jelasnya.Jelasnya lagi, kerajaan wajib mengambil tindakan undang-undang ke atas Kassim kerana fatwa terhadap individu itu sudah pun diwartakan kebanyakan negeri termasuk Perak.Kassim pernah mengeluarkan dua buku bertajuk Hadis Satu Penilaian Semula dan Hadis Jawatan Kepada Pengkritik. Kedua-dua buku itu sudah diharamkan.Pada 15 Februari 1996, Jabatan Mufti Perak sudah mewartakan fatwa mana-mana individu atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran dan fahaman di dalam buku berkenaan dianggap murtad.

2 comments:

 1. Salam utk semua,

  Allah SWT tdk akan melaknati org2 yg mengkaji, mempertahankan dan mempertinggikan kitab Al-Quran, malah mereka ini adalah manusia pilihan yg akan masuk syurga tanpa dihisab (35:32). Tetapi Allah SWT akan melaknati dan membawa azab yg pedih lagi menghina kepada sesiapa yg memperlekehkan AL-Quran dan mengadakan kitab2 baru utk bertanding dgn Al-Quran (34:38), kononnya Al-Quran itu tdk lengkap dan memerlukan kpd kitab2 lain. Kitab2 lain yg kononnya berfungsi utk menjelaskan ayat2 Al-Quran inilah yg tlh menjauhkan umat Islam dari Al-Quran sehingga Al-Quran dijadikan barang perhiasan sahaja dan bukan lagi sumber ilmu yg maha agung.

  Inilah kejayaan yg amat besar bagi yahudi dan nasrani sbb bukan sahaja tlh berjaya menjauhkan umat Islam dari Al-Quran malah berjaya mmbuatkan umat Islam berpecah-belah dan bersengketa sesama sendiri. Al-Quran adalah satu khazanah ilmu yg maha hebat lagi agung. cubalah baca blog2 yg mgkaji Al-Quran seperti harunyahya.com atau http://kajian-quran.blogspot.com/ dan sbgnya. Lihat dan kajilah sendiri akan kehebatan Al-Quran yang amat digeruni oleh semua musuh-musuh Islam.

  Lihatlah bagaimana Al-Quran menjelaskan E=MC2, menjelaskan ilmu wireless communication, artificial intelligence, knowledge representations, centripetal force, piezoelectric, subliminal dan subconscious, dan sebagainya. Sekiranya umat Islam kembali kepada Al-Quran maka mereka akan menjadi umat terbaik “khaira ummatin”, dan inilah yg digeruni oleh yahudi dan nasrani!

  ReplyDelete
 2. Tahniah sedara.. Saya sangat bersetuju

  ReplyDelete