Friday, January 27, 2017

MACAM MANA RAKYAT BIASA NAK GELAPKAN WANG VS MAHAFIRAUNKISAH BENAR

Teringat kisah seorang pakcik di Singapura bekerja dengan money changer yang mempunyai beberapa cawangan di seluruh Singapura. Oleh kerana pengurusan terpaksa mengurangkan kos pengiring keselamatan maka beliau ditugaskan membawa sejumlah wang yang bernilai jutaan dollar dalam pelbagai matawang untuk diagihkan ke seluruh cawangan.

Saban hari beliau terpaksa membawa beg penuh berisi dengan wang berlagak seolah olah ia hanya sebuah beg pakaian menggunakan pengangkutan awam ...MRT..Teksi dan Bas..

Setiap kali menjalankan tugas itu jantung beliau berdegup kencang penuh debaran, diselubungi perasaan bimbang apatah lagi bila terasa seperti ada orang yang mengekori dari belakang.

Beliau sedar tugasnya itu mengundang banyak risiko hingga boleh membahayakan nyawa beliau sendiri. Beliau juga sentiasa diganggu oleh mimpi buruk terbunuh akibat rompakan.

Pernah terjadi disuatu stesen MRT yang sesak dengan penumpang, beg yang terlalu sarat dengan wang itu terkoyak dan wang bertaburan ke lantai. Namun beliau bernasib baik kerana orang ramai yang terlihat hanya membiarkan dan ada juga buat2 seperti tidak melihat apa2.

Pada suatu malam beliau terfikir sampai bilakah hidup beliau akan berterusan begini lalu beliau berbincang dengan ahli keluarga. Beliau merancang ingin meninggalkan Singapura dengan melarikan wang jutaan dollar. Beliau akan memulakan hidup baru dan ahli keluarga lain boleh menyusul sekirannya keadaan kembali tenang. Beliau memikirkan negara mana yang sesuai untuk dijadikan tempat persembunyian dan bagaimanakah wang dapat dibawa keluar dengan selamat tanpa dikesan kastam.

Namun apabila tiba keesokkan harinya beliau bertemu dengan pengurus dan menyatakan hasrat untuk berhenti kerja..

Begitulah kisah bagaimana seorang rakyat biasa apabila diberikan amanah dan cuba untuk mencari jalan MENGGELAPKAN WANG. Namun tidak sukar bagi seorang yang telah memerintah negara selama 22 tahun dan kuasanya begitu mencengkam hingga tidak terdaya bagi sesiapapun untuk berkata tidak dengan permintaannya.

MENGGELAPKAN WANG dengan jumlah semahu hati..Dengan tujuan yang tidak dapat dicapai oleh imaginasi. Namun kekal suci dan dikagumi tanpa perlu menjadi bangsat menghilangkan diri termasuk bayang2 dan tapak kaki.

Zulhairi Fetani

No comments:

Post a Comment