Friday, April 15, 2016

NAZRI AZIZ CONTOH PENGANUT AGAMA YANG ABAIKAN KITABNazri Aziz mengatakan bahawa:

1) Perdebatan dalam isu perbandingan agama menggugat keharmonian Malaysia.

2) Kita tidak seharusnya membicarakan tentang agama lain.

3) Ulama kita lebih baik dari ZAKIR NAIK

Saya yakin Nazri Aziz tidak pernah mendalami isi kitab yang merupakan asas agamanya sendiri sama seperti penganut HINDU, CHRISTIAN malah sebahagian besar umat Islam dinegara ini.

Dalam Al Quran ada banyak surah yang juga merupakan hujjah yang Allah telah sediakan untuk kita berdepan dengan penganut agama lain. Maka apakah hujjah2 itu semua hanya sekadar diperdengarkan dikalangan penganut agama Islam saja?

Islam hanya melarang kita mencela agama lain. Hujjah adalah jalan penyebaran dakwah yang merupakan sunnah paling besar Nabi Muhammad.

Adakah selama ini negara tidak pernah berdepan dengan masalah keharmonian sungguhpun tanpa melibatkan aktiviti perbandingan agama. Bukankah membentuk persefahaman mengenali agama Islam itu merupakan langkah menuju keharmonian sejagat?

Kehadiran ZAKIR NAIK setidak2nya mengubah pendekatan ulama tempatan yang banyak disibukkan dengan isu remeh temeh, jarang sekali membicarakan soal akidah secara mendalam berpandukan kitab hingga generasi muda terpaksa berdepan dengan masalah gejala murtad!

No comments:

Post a Comment