Friday, June 12, 2015

KISAH 1MDB DAN PUTERI GUNUNG LEDANG
Motif serangan Tun terhadap Perdana Menteri bukanlah terlalu sukar untuk dirungkaikan. Malah sejak dari awal lagi beliau sudah nyatakan rasa tidak puas hati ke atas KESANGGUPAN 1MDB membelanjakan sejumlah dana yang cukup besar untuk menebus beberapa Penyedia Tenaga Bebas (IPP). Jelas Tun Dr Mahathir amat terkejut dan menyangka 1MDB tidak akan membelanjakan wang sebegitu banyak. Harga yang tinggi diletakkan oleh pemilik asal IPP memberi isyarat kepada 1MDB bahawa ia BUKAN UNTUK DIJUAL.

Namun apakandaya.. Tidak ada apa yang terlalu berharga jika keutamaan Pengurusi 1MDB iaitu YAB Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak yang telah menetapkan bahawa PENGAMBILALIHAN perlu berlaku walau dengan apa harga sekalipun. DS Najib perlu mencari jalan bagaimana untuk menghapuskan kos yang terpaksa TNB tanggung demi membayar subsidi serta pembelian tenaga dari IPP. Ini perlu kerana rakyat tidak lagi mahu mendengar berita kenaikan tarif elektrik yang mana turut membawa kesan rantaian kenaikan kos sara hidup.

Diibaratkan kisah peminangan Sultan Mahmud ke atas PUTERI GUNUNG LEDANG. Si Puteri yang menjadi kegilaan Raja Melaka telah meletakkan syarat pinangan seperti jambatan emas dan perak, 7 dulang hati nyamuk dan hama, 7 tempayan air mata anak dara dan pinang muda, dan yang terakhir semangkuk darah anak kesayangan Sultan.

Sudah tentu PUTERI GUNUNG LEDANG pun akan terkejut sama sepertimana Tun Mahathir terkejut jika segala syarat yang diletakkan berjaya dipenuhi.

Tun Mahathir mengulangi persoalan yang sama. Bagaimana 1MDB sanggup mengeluarkan dana yang sebegitu banyak jauh lebih besar dari harga pasaran demi untuk memiliki IPP.  Tun pasti tahu keluhan itu tidak dapat mengubah apa-apa. Apa yang mampu Tun lakukan ialah mempersoalkan dari mana 1MDB dapat sebegitu banyak dana. Ia hanya menyatakan kekesalan beliau atas tindakan 1MDB membeli IPP.. Tidak lebih dari itu.. Tiada kerugian  dalam 1MDB.. Malah siapa yang melabur kepada 1MDB bakal mendapat pulangan yang cukup lumayan. Lumayan yang ditarik dari beberapa taikun billionaire yang "cukup rapat" dengan Tun..

Kita doakan 1MDB terus maju dan berupaya mengambilalih PLUS HIGHWAY satu lagi peninggalan Tun yang masih menyusahkan rakyat dengan kenaikkan demi kenaikan.

No comments:

Post a Comment